Vipassana – kracht van de eenvoud

In India
Het was voor mij een bijzonder moment om in 2005 tijdens een rondreis door Noord-India kennis te maken met Vipassana. Om precies te zijn was het tijdens een bezoek aan de historische stad Sarnath, waar 2500 jaar geleden Gautama Boeddha zijn eerste preek onderwees over wat (er) werkelijk is. Hij was ook degene die de mediatievorm Vipassana herontdekte.
Zoals met alles ben ik voor de kracht van de eenvoud. En dat is precies wat Vipassana is. Tegen alles maar dan ook werkelijk alles ja zeggen. Zowel innerlijke roerselen, maar ook wat je fysieke lichaam aan sensaties laat ervaren tot en met je ademhaling aan toe.
Juist van uit mijn werk gezien waarbij heling van de ziel en het hart het uitgangspunt zijn, is het een enorme krachtige tool om zelf in te zetten. Op die manier verdwijnt enorm veel emotionele en mentale ‘ruis’ en dus ballast. Een ander groot goed van Vipassana is dat de geest getraind wordt in het moment van nu te blijven. Het kan bijna niet anders dan wanneer je tegen alles ‘ja’ zegt, je bewust blijft. Daarmee bedoel ik bewust van en in het moment. Je geeft je geest nauwelijks tot niet de mogelijkheid af te dwalen naar het verleden, of zicht te verliezen in muizenissen, zich te laten meevoeren in fantasie of juist naar toekomstbeelden. Het blijft in de realiteit van nu, waardoor ook de verankering met het lichaam sterker wordt.
Vipassana en de kracht van de eenvoud
Het is altijd leuk om achteraf te zien hoe een idee vorm krijgt. Zo was ik tijdens een individueel consult enthousiast aan het praten over de meditatievorm “Vipassana”, wat deze inhoud en belangrijker nog; hoe deze in te zetten bij het transformeren van met name lagere gedachten en gevoelens.
Meer dan tien jaar lang stuur ik, wanneer dit zinvol is, met regelmaat cliënten en cursisten een duidelijk uitgewerkt Word-bestand toe. Daarin staat de beschrijving en uitleg over hoe je deze techniek toe kunt passen. Onlangs werd mij door de desbetreffende persoon gevraagd of ik in plaats van een tekstbestand een geluidsopname kon maken. Zij vindt het veel prettiger om begeleid te worden inplaats van vanuit focus steeds afgeleid te worden door te moeten lezen. Juist omdat ik dit verzoek al meerdere malen had ontvangen voelde ik direct een enthousiasme in me opkomen. Ik dacht daarbij niet alleen aan een persoonlijke geluidsopname voor deze cliënt, maar wat nou als iedereen op deze manier Vipassana kon beoefenen?!
Nog dezelfde avond maakte ik een geluidsopname, met daarin allereerst een stuk uitleg en daarna de begeleidende meditatie. Na de geluidsbewerking en editing mag het resultaat er zijn.
Vipassana kent eigenlijk ongekende mogelijkheden tot groei.
Klik hier om meer te lezen over Vipassana.
Ben je al bekend met Vipassana en wil je meteen aan de slag?
Klik dan hier.